Capitolul I – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1 – MEMBRI FONDATORI
Fondatorii Asociaţiei SOCIETATEA ROMÂNĂ DE BOLI TROPICALE ŞI MEDICINA CĂLĂTORIEI sunt:
care si-au exprimat acordul in sensul asocierii și constituirii sus-numitei Asociaţii, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, așa cum a fost modificată și completată.
Art.2 FORMA JURIDICĂ
Asociaţia SOCIETATEA ROMÂNĂ DE BOLI TROPICALE ŞI MEDICINA CĂLĂTORIEI este persoană juridică română de drept privat și are scop nepatrimonial (non-profit) și își desfășoară activitatea ca și organizație profesională medicală, cu caracter științific și educațional, reunind persoane cu pregătire medicală universitară (medici, biologi, biochimiști), care activează în domeniul de interes al Asociației, precum și persoane care se bucură de recunoaștere profesională sau științifică și care manifestă un interes deosebit față de domeniile medicale vizate și față de activitatea Asociației.
Asociația devine persoană juridică din momentul înscrierii ei în Registrul asociațiilor și fundațiilor.
Exercițiul financiar al primului an de funcționare începe de la data înregistrării în Registrul asociațiilor și fundațiilor și se termină la 31 decembrie.
Art. 3 –SCOPUL ȘI ACTIVITATEA ASOCIAŢIEI
3.1. Scopul Asociaţiei:
În general, Asociaţia SOCIETATEA ROMÂNĂ DE BOLI TROPICALE ŞI MEDICINA CĂLĂTORIEI are ca scop creşterea performanţei medicale în domeniul bolilor tropicale şi medicina călătoriei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale.
În particular, Asociaţia SOCIETATEA ROMÂNĂ DE BOLI TROPICALE ŞI MEDICINA CĂLĂTORIEI urmăreşte:
Obiectivele pe care Asociaţia şi le propune în vederea atingerii acestui scop sunt prevăzute și în Actul Constitutiv al Asociaţiei.
3.3. Obiectul de activitate al Asociației
Asociaţia va desfășura, inter alia, următoarele activități:
Art. 4 – DENUMIREA ASOCIAȚIEI
Denumirea Asociației va fi SOCIETATEA ROMÂNĂ DE BOLI TROPICALE ŞI MEDICINA CĂLĂTORIEI, conform dovezii disponibilității denumirii eliberată de Serviciul Comunicare și Relații Publice din cadrul Ministerului Justiției.
Art. 5 – SEDIUL ASOCIAȚIEI
Asociația are sediulînMunicipiulBucurești, Sector 3, Sos. Mihai Bravunr.281, incintaSpitalului Clinic de BoliInfectioasesiTropicale“Dr. V. Babes”, Pavilion Amfiteatru, Camera C1.
Art. 6 – DURATA ASOCIAȚIEI
Asociația se constituie pe o durată nelimitată.
Art. 7 PATRIMONIUL ASOCIAȚIEI
Patrimoniul inițial al Asociației este format dintr-un activ patrimonial în valoare de 1.050 lei alcătuit din următoarele aporturi în numerar depuse integral de Membrii Fondatori astfel:
Întregul patrimoniu va fi evidențiat și păstrat în conformitate cu legislația română în materie, pe numele Asociației și va fi folosit exclusiv pentru realizarea obiectivelor ei.
Art. 8 – EMBLEMA ASOCIAȚIEI
Emblema Asociației va fi stabilită prin hotărârea Adunării Generale și va constitui obiectul unui act adițional la prezentul Statut.
Capitolul II MEMBRII ASOCIAȚIEI
Art. 9 – DEFINIȚII
Asociația se compune din următoarele categorii de membri:
Art. 10 – DOBÂNDIREA ȘI PIERDEREA CALITĂȚII DE ASOCIAT
Calitatea de membru-asociat, se acordă de Adunarea Generală, iar cea de membru susținător, și membru de onoare și membru de onoare retras din activitate de Consiliul Director.
Calitatea de membru-asociat se pierde prin:
Calitatea de membru susținător se pierde prin:
Calitatea demembru de onoare și membru de onoare retras din activitate
Pharmacie Pharmacie Le Levitra est que vous pouvez acheter ce médicament, ont signalé que l’orgasme était beaucoup effets Cialis intense et est utilisé pour traiter les problèmes d’impuissance. Mais aussi avec le service et faites particulièrement attention aux médicaments administrés aux enfants.
Membrii care se retrag sau sunt excluși nu au niciun drept asupra patrimoniului, ei ramânând obligați să-și plătească contribuțiile la care s-au obligat față de asociație până la momentul retragerii sau excluderii, în situațiile în care este cazul.
Art. 11 – DREPTURILE MEMBRILOR ASOCIAŢIEI
Membrii Asociaţiei au următoarele drepturi:
Art. 12 – OBLIGAȚIILE MEMBRILOR ASOCIAŢIEI
Membrii Asociaţiei au următoarele obligaţii:
Capitolul III – RESURSELE PATRIMONIALE
Art. 13 – Patrimoniul Asociaţiei se completează cu veniturile din contribuțiile membrilor-asociați, cotizațiile și taxele de înscriere ale membrilor susținători, sponsorizări, subvenţii, donaţii, legate, dividende și alte contribuții în bani sau/și în natură, de la persoane fizice și juridice, în conformitate cu prevederile legii.
Capitolul IV CONDUCEREA ȘI CONTROLUL ASOCIAŢIEI
Secțiunea I – Adunarea Generală
Art. 14 – Adunarea Generală este organul de conducere alcătuit din totalitatea membrilor fondatori și asociați.
Adunarea Generală are următoarele competențe:
Art. 15 – Adunarea Generală se întruneste cel puțin o dată pe an și are drept de control permanent asupra Consilului Director și a Cenzorului/Comisiei de Cenzori.
Art. 16 – Adunarea Generală se convoacă cu cel puțin 30 zile înainte de data fixată pentru desfășurarea ședinței sau, în cazuri de urgență, cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilită pentru desfășurarea ședinței, în acest din urma caz dacă:
Art. 17 – Adunarea Generală se convoacă de Consiliul Director printr-un convocator scris care va cuprinde data, locul şi ordinea de zi și care se va aduce la cunoștința celor interesați în termenele prevăzute, după caz, la art. 16.
Odată cu comunicarea datei, locului și a ordinii de zi a Adunării Generale, se pun la dispoziția participanților materialele cu privire la problemele supuse dezbaterii.
Participanții pot solicita introducerea pe ordinea de zi și a altor probleme, pe bază de cerere scrisă, care trebuie depusă la secretariatul Asociației cu cel puțin 3 zile înainte de data la care are loc Adunarea Generală.
Art. 18 – La Adunarea Generală participă:
În cadrul Adunării Generale, fiecare membru are dreptul la un vot cu caracter deliberativ.
Membrii care, într-o anumită problemă, supusă hotărârii Adunării Generale, sunt interesaţi personal sau prin soţii lor, ascendenţii sau descendenţii, rudele în linie colaterală şi afinii lor până la gradul al patrulea, inclusiv, nu vor putea lua parte la deliberare şi nici la vot, în caz contrar răspunzând pentru daunele cauzate Asociaţiei, dacă fără votul lor nu s-ar fi putut obţine majoritatea cerută.
Art. 19 – Alegerile pentru Consiliul Director au loc o dată la 6 ani, şi Cenzor/Comisia de Cenzori au loc o dată la 4 ani, cu excepţia cazurilor de retragere sau revocare, când ele se pot organiza la Adunarea Generală care le urmează.
Art. 20 – Rapoartele de activitate ale Consiliului Director şi Cenzorului/Comisiei de Cenzori, programele de activitate, bugetele de venituri şi cheltuieli, bilanţurile contabile se dezbat şi se supun, anual, aprobării Adunării Generale.
Art. 21 – Adunarea Generală este întrunită în mod legal dacă sunt prezenţi cel puţin o jumătate plus unu dintre asociaţi.
Dacă nu se îndeplineşte cvorumul prevăzut la alineatul (1), Adunarea Generală se reconvoacă după o perioadă de 45 de zile şi poate avea loc oricare va fi numărul membrilor prezenţi.
Art. 22 – Hotărârile Adunării Generale se iau cu majoritatea simplă a celor prezenţi, cu excepţia celor care au ca obiect dizolvarea asociaţiei sau modificarea scopului ei.
Art. 23 – Adunarea Generală este condusă de preşedinte sau, în lipsă, de înlocuitorul său care are obligaţia să comunice situaţia prezenţei asociaţilor şi lista nominală a celor prezenţi.
Art. 24 – Cu ocazia fiecărei Adunări Generale se întocmeşte un proces-verbal constatator cu privire la modul de convocare și desfăşurare. Dezbaterile vor fi consemnate în amanunt în același proces-verbal unde se vor menționa și hotărârile luate.
Asociaţii absenţi iau cunoştinţă de dezbateri din procesul-verbal aflat la secretariatul Asociaţiei.
Art. 25 – Hotărârile Adunării Generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispoziţiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justiţie de către oricare dintre asociaţi care nu au luat parte la
Adunarea Generală sau care au votat împotrivă şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de şedinţă, în termen de 15 zile de la data când au luat cunoştinţă despre hotărâre sau de la data când a avut loc şedinţa, după caz.
Secţiunea a II-a – Consiliul Director
Art. 26 – Consiliul Director asigură punerea în executare a hotărârilor Adunărilor Generale.
Consiliul Director este alcătuit din:
Membrii Consiliului Director se aleg prin vot secret de Adunarea Generală.
Consiliul Director poate fi alcătuit și din persoane din afara Asociației, în limita a cel mult o pătrime din componența sa.
Art. 27 – În exercitarea competenţei sale, Consiliul Director:
Art. 28 – Dispoziţiile art. 18 alineatul 3 se aplică în mod corespunzător şi membrilor Consiliului Director.
Art. 29 – Deciziile Consiliului Director, contrare legii, Actului constitutiv sau Statutului pot fi atacate în justiţie, în condiţiile prevăzute la articolul 25.
Art. 30 – Consiliul Director poate împuternici una sau mai multe persoane cu funcţii executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de asociat ori sunt străine de Asociaţie pentru a exercita următoarele atribuţii:
Art. 31 – Consiliul Director se întruneşte cel puţin o dată pe lună sau ori de câte ori nevoile Asociaţiei o impun.
Conducerea Consiliului Director se face de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de înlocuitorul său.
Consiliul Director deliberează, în mod valabil, în prezenţa a cel puţin 2/3 din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri valabile prin votul membrilor ce reprezinta jumătate plus unu.
Art. 32 – Deliberările şi hotărârile Consiliului Director se consemnează în procese-verbale încheiate cu ocazia fiecărei şedinţe.
Secţiunea a III-a – Controlul financiar
Art. 33 – Controlul financiar al Asociaţiei este asigurat de către oricare dintre membrii Asociației ce nu sunt membri în Consiliul Director.
Capitolul V VENITURILE ŞI CHELTUIELILE ASOCIAŢIEI
Art. 34 – VENITURI
Veniturile Asociaţiei provin din:
Art. 35 – Asociaţia poate înfiinţa societăţi comerciale ale căror dividende, dacă nu se reinvestesc în aceste societăţi, se vor folosi pentru realizarea scopului Asociației.
Asociaţia poate desfăşura orice alte activităţi economice directe, dacă acestea au un caracter accesoriu şi sunt în legătură strânsă cu scopul ei principal al Asociației.
Art. 36 – CHELTUIELI
Principalele cheltuieli ale Asociaţiei sunt:
Cheltuielile se efectuează potrivit prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli şi se aprobă de Adunarea Generală a Asociației.
Salariile, indemnizaţiile şi alte drepturi băneşti ale personalului se stabilesc în limitele statului de funcţiuni şi ale bugetului de venituri şi cheltuieli.
Consiliul Director poate dispune plata de premii, gratificaţii şi alte asemenea, din disponibilităţile existente.
Art. 37 – Exerciţiul economico-financiar începe de la data de 1 ianuarie şi se încheie la data de 31 decembrie ale fiecărui an.
Capitolul VI DIZOLVAREA ŞI LICHIDAREA
Art. 38 – Asociaţia se va dizolva:
Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul Asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate.
Instanţa competentă este judecătoria în circumscripţia căreia Asociaţia îşi are sediul.
În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, procesul-verbal, se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul, pentru a fi înscris în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Art. 39 – În cazul dizolvării Asociaţiei, lichidatorii se numesc de instanţa judecătorească sau de Adunarea Generală (în cazul în care dizolvarea este hotărâtă prin decizia acestui organ de conducere).
Odată cu numirea lichidatorilor, mandatul Consiliului Director încetează.
Lichidatorii, la intrarea în funcţie, efectuează inventarul şi încheie bilanţul care să constate situaţia exactă a activului şi pasivului.
Ei sunt obligaţi să primească şi să păstreze registrele şi orice alte acte ale Asociaţiei şi să ţină un registru cu toate operaţiunile lichidării, în ordinea datei acestora.
Lichidatorii îşi îndeplinesc mandatul sub controlul Cenzorului/Comisiei de Cenzori sau al asociaților cu atribuții de control.
Art. 40 – Lichidatorii au obligaţia de a continua operaţiunile juridice în curs, să încaseze creanţele, să plătească creditorii, iar dacă numerarul nu este suficient, să transforme şi restul activului în bani, procedând la vânzarea prin licitaţie publică a bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea Asociației.
Lichidatorii pot realiza numai acele operaţiuni noi care sunt necesare finalizării celor aflate în curs de derulare.
Art. 41 –În cazul dizolvării Asociaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoane fizice.
Aceste bunuri vor fi transmise către persoanele juridice de drept privat ce au calitatea de membri-asociați sau membri-fondatori și care au scop identic sau asemănător.
Dacă în termen de şase luni de la terminarea lichidării, lichidatorii nu au reuşit să transmită bunurile în condiţiile alineatului 2, ele se atribuie de instanţa competentă unei persoane juridice cu scop identic sau asemănător.
Data transmiterii bunurilor este cea a întocmirii procesului-verbal de predare-preluare, dacă prin acesta nu s-a stabilit o dată ulterioară.
Art. 42 – Lichidatorii încheie operaţiunile şi remit celor în drept contul gestiunii numai după expirarea unui termen de şase luni de la publicarea dizolvării Asociaţiei.
Art. 43 – După terminarea lichidării, lichidatorii sunt obligaţi ca în termen de două luni să depună bilanţul, registrul jurnal şi un memorandum, să declare operaţiunile de lichidare la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor al judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul Asociaţia şi să îndeplinească toate procedurile de publicare şi radiere din acest Registru.
Publicarea lichidării se face prin afişarea la uşa instanţei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul persoana juridică, în termen de două luni de la terminarea lichidării.
Art. 44 – Dacă în termen de 30 de zile libere de la depunerea bilanţului nu se înregistrează nicio contestaţie, bilanţul se consideră definitiv aprobat, iar lichidatorii, cu autorizarea judecătoriei, vor remite celor în drept bunurile şi sumele rămase de la lichidare, împreună cu toate registrele şi actele Asociaţiei şi ale lichidării, după acesta fiind consideraţi descărcaţi.
Art. 45 – Asociaţia încetează a avea fiinţă la data radierii din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Radierea se face în baza actului constatator eliberat lichidatorilor, prin care se atestă descărcarea acestora de obligaţiile asumate.